인간 수명의 계속적 증가로 바야흐로 백세 시대를 맞고 있습니다. 그러나 치료가 힘든 질병이 동반되어 삶의 질이 위협 받고 있습니다. 과학은 많은 노력을 기우려 왔지만, 안타깝게도 완치시키지 못 하고 있습니다.
따라서, 그 해결책으로 예방을 선택할 수 밖에 없습니다. 질병 예방에는 여러 가지 방법이 있지만, 가장 효과적인 방법은 먹는 것을 통해서라는 것이 과학적으로 증명되고 있습니다.
오래 전부터 식품학계와 산업계에서는 식품과 천연 자재를 통하여 우리의 건강을 지키기 위해 노력해 왔습니다. 이러한 노력을 통하여, 많은 사람들이 건강 유지와 질병 예방에 큰 혜택을 받았습니다. 뿐만 아니라, 여기서 얻어진 유효 성분들은 때로 약물로 개발되어 질병 치료에도 크게 기여하였다고 생각합니다.
그러나 이 같은 노력이 더 성공하기 위해서는 몇 가지 조건이 요구됩니다. 그 중의 하나가 식품 및 바이오 소재 연구 결과에 대한 정보를 보다 적극적 공유하는 것이라고 생각합니다. 안타깝게도 얻어진 많은 연구 결과 특히 천연물에 대한 결과는 전파 및 보급에 어려움을 겪고 있는 것이 현실입니다. 이 문제를 해결하는 방법의 하나는 식품 및 생체 재료 연구에서 나온 결과를 널리 알리는 학술지 발간이라고 생각합니다.
Food Supplements and Biomaterials for Health [FSBH]는 이러한 배경에서 태어난 학술지이며, FSBH가 지향하는 목표는 다음과 같습니다.
FSBH의 이러한 목표가 성취된다면, FSBH는 식품과학 발전 및 장수 시대의 건강 유지, 질병 예방과 삶의 질 향상에 기여하는 학술지가 될 것이라고 확신합니다.
편집위원장 정명희, MD, PhD
With the continuous increase of lifespan, we are getting into the age of centennial. However, they are accompanied by many difficult-to-treat diseases that threaten the quality of life. Science has put a lot of effort into the diseases but unfortunately, has not been able to cure them.
Therefore, the solution is to choose prevention. There are many ways to prevent disease, but it is scientifically proven that the most effective way is through eating.
For a long time, food science and industry have been trying to protect our health through food and natural materials. Through these efforts, we have benefited greatly in maintaining health and preventing disease. In addition, the active ingredients obtained here have been developed as drugs and have contributed to the treatment of diseases.
However, some conditions are required to make these efforts more successful. One of them is thought to be more actively share information on the results produced from the food and biomaterial research. Unfortunately, the reality is that many of the results obtained, especially those on natural materials, have difficulties in spreading and dissemination. I believe that one way to solve this problem is to publish a journal that publicizes the results of food and biomaterial research.
Food Supplements and Biomaterials for Health [FSBH]is a journal born from this background, and the goals of FSBHare as follows.
If these goals of FSBH are achieved, It is highly expected that FSBH will become a scientific journal that contributes to developing food science and industry, maintaining public health, preventing diseases and improving quality of life in the age of longevity.
Myung-Hee CHUNG Editor-in-Chief, MD, PhD